Starttinappulakurssi   
Mikä on starttinappula? Miten sitä käytetään? Miten sellainen opetetaan koiralle?

Starttinappulakäytös  antaa koiralle mahdollisuuden viestiä milloin on valmis käsittelyyn ja saa kertoa milloin tuntuu epämiellyttävältä, hallita tilanteen kulkua ja sen ahdistavuutta sekä vuorovaikuttaa ihmisen kanssa paremmin. Se tuo turvaa käsittelytilanteeseen niin koiralle kuin ihmiselle. Käytännössä starttinappulakäytös tarkoittaa, että koiralle opetetaan tietty käytös esim. kuonokosketus kohteeseen, tietty asento tai ele, joka toimii merkkinä eli "starttinappulana" käsittelyn tai tehtävän aloittamiseksi tai sen jatkamiseksi. Koira saa omaehtoisesti kertoa, milloin on valmis tehtävän aloittamiseen tai sen jatkamiseen. Koira kertoo starttinappulasta irrottamisella haluavansa keskeyttää toimenpiteen ja sitä myös kunnioitetaan. Koiran antaessa luvan eli painamalla starttinappulaa, toimenpidettä voidaan jatkaa.

Starttinappulaa käytettäessä koiraa ei siis tarvitse pakottaa toimenpiteisiin ja on täysin koiran vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Vapaaehtoisuus ei tarkoita käsittelystä tai tehtävästä poistumista vaan tilanteen hallinnointia koiran näkemystä arvostaen ja koiraa kuunnellen. Starttinappula antaa eläimelle hallinnan tunteen tilanteessa, jossa perinteisesti eläin on ollut ihmisen armoilla. Tällöin eläin hallitsee tilanteen ja kokee näin vähemmän stressiä pakollisista hoito- ja käsittelytoimenpiteistä. Starttinappula ei poista käsittelyyn siedättämistä, joka on tehtävä aina huolella ja eläimen kanssa vuorovaikuttaen.

Starttinappulan avulla voidaan opettaa käytännössä mitä eläintä tahansa, sitä käytetään paljon mm. hevosten kanssa sekä hyödynnetään eläintarhoissa villieläimiä hoitaessa ja niitä käsiteltäessä. Youtubesta löydät paljon hienoja esimerkkejä. Voit katsoa lisää esim. tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=uufoSpSLbD0

Starttinappulakurssilla harjoitellaan omaehtoisen käsittelyn opettamista sekä koiran eleiden lukemista.
Koulutettavat käsittelytoimenpiteet voivat olla mitä vain. 
Kurssilla opetellaan ensin starttinappula eli eläimen antama aloituslupa hoitotoimenpiteen suorittamiseen, siedätetään koiraa kyseiseen käsittelyyn ja edetään kohti kokonaista starttinappulakäytöstä.
Voit esittää kurssilla toiveita juuri sinun koirallesi opetettavasta asiasta. Aiheena voi olla käsittelytoimenpide, jonka kanssa sinulla on vaikeuksia koirasi kanssa tai käytös, jonka osalta haluat ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia.

Yleisiä tilanteita joihin starttinappulakoulutus on erinomainen apu:
- Kynsien leikkaaminen
- Harjaaminen
- Hampaiden harjaus
- Korvien putsaus
- Vieraan ihmisen käsiteltävänä oleminen (eläinlääkäri, hoitaja, tuomari tms.) 
- Taukokäytös koulutustilanteessa tai ryhmässä

Koulutukseen saa osallistua kaikenikäiset, -rotuiset ja -kokoiset koirat. Ilmoittautumisen yhteydessä voit kirjoittaa ennakkotietoja koirastasi tai lyhyen kuvauksen aiheesta, mihin toivot starttinappulakäytöksen.

Kysy rohkeasti lisää koulutuksesta meilitse os. asiakaspalvelu@taidogas.fi

Tällä hetkellä ei alkavia kursseja.


Perheenjäsen saa maksua vastaan osallistua kuunteluoppilaaksi kurssille. Maksu ei ole henkilökohtainen, kuka tahansa perheenjäsen (samassa taloudessa asuva) saa osallistua. Alle 10-vuotiaat lapset saavat tulla ilmaiseksi mukaan.
Voit ostaa perheenjäsenkurssipaikan verkkokaupastamme, täältä →
Huomio: kirjoita tilauksen huomautuskenttään kurssin nimi ja päivämäärä/aika.